flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Положення про експертну комісію Демидівського районного суду

13 березня 2019, 15:06

Затверджую

Голова Демидівського районного

суду Рівненської області

_____________ Олексюк А.О.

 «17» грудня 2015 р

 

ПОЛОЖЕННЯ

про експертну комісію Демидівського районного суду

 

  1. Відповідно до Закону України «Про Національний архівний фонд та архівні установи» і Порядку утворення та діяльності комісій з проведення експертизи цінності документів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів від 8 серпня 2007 року № 1004, Демидівський районний суд Рівненської області утворює експертну комісію (далі - ЕК) для організації і проведення попередньої експертизи цінності документів, що утворилися в процесі його діяльності, та подання результатів експертизи цінності документів на розгляд експертно-перевірної комісії (далі - ЕПК) архівного відділу Демидівської районної державної адміністрації.
  2. ЕК є постійно діючим органом.
  3. У своїй діяльності ЕК керується Конституцією і законами України, указами Президента України та постановами Верховної ради України, прийнятими відповідно до Конституції та законів України, актами Кабінету Міністрів України, нормативно-правовими актами Міністерства юстиції України та іншими нормативно-правовими актами, а такої даним положенням.
  4. До складу ЕК, який затверджується головою суду, входять керівник апарату суду, старший секретар суду, секретарі суду, що здійснюють обліково-статистичну роботу, роботу по зверненню до виконання рішень суду та передачі до архіву суду відповідних категорій справ ( кримінальних, цивільних, адміністративних, справ про адміністративні правопорушення, інших матеріалів), архіваріус суду, а також представники ЕК архівного відділу Демидівської районної державної адміністрації.

 

Головою ЕК призначається, як правило, заступник голови суду, а у разі його відсутності - суддя , а секретарем - керівник її архівного підрозділу або особа, відповідальна за архів.

  1. Секретар ЕК за рішенням голови комісії забезпечує скликання засідань комісії, складає протоколи, доводить до відома осіб рішення комісії, здійснює облік і звітність про проведену роботу, веде документацію ЕК і забезпечує її збереженість.

  

  1. ЕК працює відповідно до річного плану, який затверджується головою суду, і звітує перед ним про проведену роботу.
  2. Завданням ЕК Демидівського районного суду Рівненської області є організація та проведення експертизи цінності архівних документів, що утворилися в діловодстві суду.
  3. ЕК Демидівського районного суду Рівненської області приймає рішення про схвалення та подання до ЕПК архівного відділу Демидівської районної державної адміністрації проектів таких документів:

-   описів справ постійного зберігання, внесених до Національного архівного фонду ( далі - НАФ);

-  описів справ тривалого (понад 10 років), переліків відомостей, що становлять службову інформацію, які складаються судом;

  • описів справ з кадрових питань (особового складу);
  • номенклатури справ;
  • інструкції з діловодства;
  • положення про служби діловодства, архівні підрозділи та ЕК;
  • актів про вилучення для знищення документів, не внесених до НАФ;
  • актів про вилучення документів з НАФ;

-  актів про невиправні пошкодження документів НАФ, тривалого (пона^ 1 Ороків) зберігання та з кадрових питань (особового складу).

 

  1. Для виконання покладених на ЕК завдань їй надається право:

а)   контролювати дотримання окремими працівниками, відповідальними за організацію документів у діловодстві, архівних вимог щодо розробка номенклатури справ, формування справ, експертизи цінності документів упорядкування та оформлення документів;

б)    вимагати від відповідальних працівників розшуку відсутні) документів, документів тривалого зберігання, у тому числі документів : кадрових питань (особового складу), та письмових пояснень у випадках втраті цих документів;

в)    одержувати від відповідальних працівників відомості та пропозиції необхідні для визначення експертизи цінності документів;

г)   заслуховувати на своїх засіданнях відповідальних працівників про хі, підготовки документів до архівного зберігання і забезпечення збереженості документів, про причини втрати документів;

д) запрошувати на засідання як консультантів та експертів, працівників архівного відділу  райдержадміністрації;

є) інформувати голову суду з питань, що входять до компетенції ЕК.

  1. Засідання ЕК проводиться не рідше ніж один раз на рік і вважається правоможним, якщо на ньому присутні не менш як дві третини складу членів комісії.
  2. Рішення ЕК приймається більшістю голосів членів комісії, присутніх на засіданні, оформляється протоколом, який підписує голова ( або його заступник) і секретар комісії, та набирає чинності з моменту затвердження протоколу засідання ЕК головою суду.
  3. У разі відмови голови суду затвердити протокол засідання ЕК її голова може звернутися зі скаргою до Центральної експертно-перевірної комісії Державної архівної служби, рішення якої з цього питання є остаточним.