flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ПОЛОЖЕННЯ

00 0000, 00:00

Затверджено
наказом керівника апарату Демидівського районного суду
від 30.05.2011 № 5-А


ПОЛОЖЕННЯ
про порядок доступу до публічної інформації
в Демидівському районному суді Рівненської області

Цей Порядок доступу до публічної інформації в Демидівському районному суді Рівненської області (далі - Порядок) розроблено відповідно до Законів України "Про інформацію" та "Про доступ до публічної інформації".
Встановлені Порядком норми спрямовані на забезпечення та здійснення прав запитувачів інформації, визначених Законами України "Про інформацію" та "Про доступ до публічної інформації", на отримання за запитами публічної інформації, розпорядником якої є Демидівський районний суд .

І. Загальні положення

1.1.Порядок розроблено з метою встановлення єдиної процедури
складання, оформлення та подання до Демидівського районного суду запиту на отримання публічної інформації щодо його діяльності (далі - запит на інформацію), підготовки та надання Демидівським районним судом такої інформації, а також оскарження рішень Демидівського районного суду , дій чи бездіяльності щодо надання інформації за запитом.
1.2.Публічна інформація щодо діяльності Демидівського районного суду це та інформація, що отримана або утворилася в процесі діяльності суду (далі - публічна інформація), і є відкритою, крім випадків, установлених Законом.
1.3. Демидівський районний суд на виконання вимог Закону України "Про доступ до публічної інформації" надає інформацію, яка є в його розпорядженні та не потребує додаткової обробки.
1.4. Демидівський районний суд не є розпорядником інформації за
запитами щодо:
- інформації інших органів влади України, органів державної влади інших держав, міжнародних організацій;
- інформації, яка може бути отримана шляхом узагальнення, аналітичної обробки даних або потребує створення в інший спосіб.
1.5. Доступ до публічної інформації в суді забезпечується шляхом:
- систематичного й оперативного оприлюднення інформації в офіційних друкованих виданнях, на офіційному веб-сайті суду в мережі Інтернет або в інший спосіб;
- надання інформації за запитами на отримання публічної інформації.
1.6.Порядок надання інформації на запит регулюється Законами України "Про судоустрій та статус суддів" та "Про інформацію".
1.7.Даний Порядок поширюється на працівників Демидівського районного суду.

II. Подання запиту на публічну інформацію

2.1. Публічна інформація, розпорядником якої є Демидівський районний суд надається запитувачу в разі офіційного звернення із запитом на інформацію.
2.2. Запитувач має право звернутися до суду із запитом на інформацію незалежно від того, стосується ця інформація його особисто чи ні, без пояснення причини подання запиту.
2.3. Запит на інформацію може бути індивідуальним або колективним.
2.4. Запити можуть подаватися в усній, письмовій чи іншій формі
(поштою, факсом, телефоном, електронною поштою) на вибір запитувача.
2.5. Письмовий запит на отримання публічної інформації надається на адресу суду поштою, факсом, на електронну адресу, що вказані на офіційному веб-сайті суду в розділі "Доступ до публічної інформації" або оформляється безпосередньо під час перебування в
приміщенні суду
Письмовий запит, який подає запитувач, має вміщувати всі реквізити, установлені Законом України "Про доступ до публічної інформації". За відсутності будь-якого реквізиту запит на
інформацію не реєструється, відповідь запитувачу не надається.
З метою спрощення процедури оформлення письмових запитів на інформацію запитувач може подавати запит шляхом заповнення форм запитів на інформацію, установлених цим Порядком (додаток 1).
2.6. Якщо запитувач інформації звертається до суду усно за допомогою засобів телефонного зв'язку, номери яких вказані на офіційному веб-сайті суду , або під час безпосереднього перебування в суді, інформація, що не потребує додаткової обробки та підготовки, за згодою запитувача, надається усно (реквізити документів для ознайомлення, роз'яснення, інформація, щодо розміщення документів на офіційному веб-сайті тощо).
У цьому випадку письмовий запит на інформацію не оформляється та не реєструється.
Якщо запитувач звертається по телефону, а запитувана інформація потребує додаткової обробки та підготовки письмової відповіді, посадова особа , відповідальна за організацію доступу до
публічної інформації, заповнює зі слів запитувача інформації всі обов'язкові реквізити за встановленою формою (додаток 1), реєструє запит у спеціальному журналі реєстрації запитів, що надійшли по телефону (додаток 2). При цьому в запиті додатково зазначається та повідомляється запитувачу інформації прізвище, ім'я, по батькові відповідальної особи, яка оформила запит, час і дата заповнення
форми запиту. Такий запит підлягає реєстрації в журналі обліку вхідної
документації (з присвоєнням вхідного номеру та відміткою "ПІ" - публічна інформація). Реєстрація такого запиту здійснюється відповідно до цього Порядку.
2.7. Якщо з поважних причин (інвалідність, обмежені фізичні можливості тощо) запитувач інформації не може самостійно подати письмовий запит,
Працівник суду, відповідальний за організацію доступу до публічної інформації, на бажання запитувача оформляє письмовий запит
за нього за встановленою формою (додаток 1). У запиті зазначається прізвище, ім'я, по батькові посадової особи, яка оформила запит, час і дата заповнення форми запиту. Копія запиту надається запитувачу. Реєстрація такого запиту здійснюється відповідно до цього Порядку.
2.8. Інформацію щодо кількості отриманих і опрацьованих запитів на
публічну інформацію в суді готує відповідальний за організацію доступу до публічної інформації, та оприлюднює на офіційному веб-сайті суду щокварталу.

III. Розгляд і реєстрація запитів на інформацію

3.1. Усі письмові запити на інформацію, які надійшли на офіційну адресу суду (поштою, факсом), запити, що надійшли електронною поштою (електронні запити), та письмові запити, оформлені відповідальною особою за організацію доступу до публічної
інформації, підлягають обов'язковій реєстрації. Інші запити не розглядаються та відповіді на них не надаються.
3.2. В Демидівському районному суді запити на інформацію реєструє
відповідальна особа за облік вхідної документації у журналі обліку вхідної документації (з присвоєнням вхідного номеру та відміткою "ПІ" - публічна інформація). та журналах обліку запитів на публічну інформацію (додаток 3).
3.3. Зареєстровані запити на інформацію терміново передаються
безпосередньо виконавцям запитів. Для виконання запиту відповідальна за організацію доступу до публічної інформації, здійснює облік запитів на інформацію здійснює контроль за своєчасним виконанням запиту, має право скликати наради для забезпечення організації виконання запиту на інформацію.

IV. Підготовка та надання відповіді на запит на інформацію

4.1. Відповідальними за підготовку узагальненої відповіді на запит щодо надання публічної інформації є працівник суду визначений наказом керівника апарату суду.
4.2.Відповідальний за підготовку узагальненої відповіді на запит
забезпечує реєстрацію відповіді в спеціальному журналі реєстрації відповідей на запити на публічну інформацію, та направлення відповіді запитувачу інформації.
4.3.Відповідь на електронний запит, який надійшов досуду електронною поштою на адресу, що вказана на офіційному веб- сайті суду, надається електронною поштою на електронну адресу, з якої надійшов запит (якщо інше не обумовлено запитувачем) з дотриманням вимог, передбачених пунктом 4.2. Порядку.
4.4. Підготовка відповіді на запит на інформацію не повинна перевищувати 5 робочих днів з дня реєстрації запиту.
У разі якщо запит стосується інформації, необхідної для захисту життя чи свободи особи, щодо стану довкілля, якості харчових продуктів і предметів побуту, аварій, катастроф, небезпечних природних явищ та інших надзвичайних подій, що сталися або можуть статись і загрожують безпеці громадян, відповідь надається не пізніше 48 годин з дня отримання запиту. Клопотання про термінове опрацювання запиту має бути обґрунтованим.
4.5. У разі якщо запит стосується надання великого обсягу інформації або потребує пошуку інформації серед значної кількості даних, виконавець може письмово звернутись до глови суду , щодо продовження строку розгляду запиту до 20 робочих днів, з відповідним обґрунтуванням такого продовження. Рішення щодо продовження строку розгляду запиту приймає голова суду. Запитувач інформації інформується про продовження строку не пізніше п'яти робочих днів з дня отримання запиту.
4.6. Усі відповіді на запити щодо отримання публічної інформації реєструються в спеціальному журналі реєстрації відповідей на запити на публічну інформацію (додаток 4). Індекс відповіді на запит складається з індексу за номенклатурою справ, порядкового номера реєстрації вихідного документа з початку року та літер "ПІ".
4.7. Запити на інформацію та документи щодо їх розгляду зберігаються у справах згідно з номенклатурою.
4.8. Якщо на адресу суду надійшов запит на отримання публічної інформації, розпорядником якої не є суд відповідальний за організацію доступу до публічної інформації, повідомляє про це запитувача у термін, що не перевищує 5 робочих днів. Якщо точно відомо, хто володіє запитуваною інформацією пересилає запит належному розпоряднику інформації з одночасним повідомленням про це запитувача.

V. Плата за надання відповіді на запит на публічну інформацію
5.1. Інформація на запит надається безкоштовно.
5.2. У разі якщо задоволення запиту на інформацію передбачає виготовлення копій документів обсягом більш як 10 сторінок, запитувач зобов'язаний відшкодувати фактичні витрати на копіювання та друк.
5.3. При наданні особі інформації про себе та інформації, що становить суспільний інтерес, плата за копіювання та друк не стягується.

VI. Оскарження рішень, дій чи бездіяльності розпорядників інформації

6.1. Відповідно до статті 23 Закону України "Про доступ до публічної
інформації" рішення, дії чи бездіяльність суду можуть бути оскаржені до Апеляційного суду Рівненської області
6.2. Запитувач має право оскаржити:
1) відмову в задоволенні запиту на інформацію;
2) відстрочку задоволення запиту на інформацію;
3) ненадання відповіді на запит на інформацію;
4) надання недостовірної або неповної інформації;
5) несвоєчасне надання інформації;
6) невиконання обов'язку оприлюднювати інформацію відповідно до статті 15 Закону України "Про доступ до публічної інформації".
6.3. Запитувач інформації, який звернувся зі скаргою до голови суду, має право:
- знайомитися з матеріалами перевірки;
- подавати додаткові матеріали;
- бути присутнім при розгляді скарги;
- користуватися послугами адвоката або представника трудового
колективу, організації, яка здійснює правозахисну функцію, оформивши це уповноваження у встановленому законом порядку;
- одержати письмову відповідь про результати розгляду скарги;
- висловлювати усно або письмово вимогу щодо дотримання таємниці
розгляду скарги.


VII. Відповідальність працівників
Демидівського районного суду.

7.1. Працівники суду за порушення законодавства про доступ до публічної інформації несуть відповідальність відповідно до закону.